Kişisel Motivasyon Yönetimi Teknikleri


     1.Her seferinde bir adım atın

    Bazı zamanlar işler gözümüzde o kadar büyür ki bir türlü bu işe başlayamayız. işin tümünü bir kerede bitirmektense, bebek adımlarıyla adım adım gitmek bize bir rahatlık sağlar. Koca bir kitabı bir günde bitirmeyi düşünmek sizin o kitabı okumanızı zorlaştırır. Önce ilk sayfa, sonra 5 sayfa daha, 5 sayfa daha derken bütün kitap. Önce ilk adımı atmak için istekli olmazsanız, son noktaya ulaşamazsınız.


     2.Hoşlanmadığın bir işi, sevdiğiniz zamanlarda ve ortamlarda yapın

     Belki de hayatımız boyunca yaptığımız şeylerin çok azını zorunlu olmadan yapıyoruz. Bu durumda, enerjinizin ve moralinizin yüksek olduğu ortamda ve bir zamanda, o sıkıcı işi aradan çıkartmak gün boyunca kafanızı meşgul etmesinden kat ve kat daha iyidir.


    3."80/20" Pareto İlkesi'ne önem verin

     İtalyan ekonomist Vilferdo Pareto yaşadığı dönemde ilginç bir ilişkinin varlığını gözlemlemişti. Ülke topraklarının ve mal varlıklarının %80'ine, nüfusun yüzde %20'si sahipti. Günümüzde de geçerliliğini koruduğu düşünülen bu kuralın motivasyon yöntemi açısından anlamı açıktır. Sarfettiğimiz çabanın sadece %20'si tüm sonuçlarının %80'ini etkilemektedir. Doğru işleri yapmak ve işleri doğru yapmak aldığımız sonuçların sonuçların etkinliğini belirlemektedir. Doğru işleri yapmak hedeflerimizi doğru şekilde belirleyip, bu doğru hedeflere yönelik kaynakların aktarılması sayesinde olabilecektir. Sizde işlerinizden hangi %20'lik kısmın sonuçların %80'i üzerinde etkili olduğunu belirleyin.


    4.Hoşlanmadığınız bir işin eğlenceli yönlerine odaklanın

    Ne kadar sıkıcı olursa olsun her sıkıcı işin mutlaka en az bir tane eğlenceli yönü vardır. Bu yönü bulun ve işinizi keyifli hale getirin. Bu yönleri ne kadar ok artırırsanız o kadar çok eğlenirsiniz.


    5.Önce başlayın sonra düzeltin

    İnsanlar mükemmeliyetçiliğin de verdiği duyguyla, daha işin başındayken işin planlanmasıyla çok fazla zaman geçirirler. Onlara göre her şey mükemmel şekilde planlanmalı ve kusursuz olmalıdır. Bu isteğimizi düşüren en önemli faktörlerden biridir. Eyleme geçmeden işin eksiklerini tümüyle göremeyiz. Eyleme geçmek ve işin ilerlediğini görmek bize büyük bir enerji verecektir.


     6.Yeterliyim, öyleyse varım

     Eğer becerileriniz, sizin başlamayı düşündüğünüz işin gereklerini karşılamıyorsa, başlamak için büyük bir istekten daha fazlasına ihtiyacınız vardır demektir. Kendimizi yeterli hissetmediğiniz zaman, başlamak ve sonuçta da hayal kırıklığına uğramak istemeyiz. O becerileri kazandıktan sonra böyle bir işe girişmek daha uygun olabilir.


    7.Eyleme geçin

    İşinizle ilgili ertelediğiniz o ilk adımı atın, kursa yazılın, telefonu edin ve o görüşmeyi yapın.
Eyleme geçmek ve işinizin peşinden gittiğinizi görmek size büyük moral verecektir.

Yorumlar